Om Oss

Välkommen till Fårgården Åsebol

Din destination för avkoppling och äventyr

Fårgården Åsebol har varit igång sedan 2012 då vårt första hus till uthyrning stod klart, Sen dess har det byggs ett till timmerhus och ett gästhus med två mindre lägenheter med gemensamt badrum. Fårgården Åsebol var fram till 2006 en mjölkgård som sedan sadlade om till lammproduktion. Gården har varit i samma familjs ägo sen 1600-talet och det stora bostadshuset brann och byggdes upp igen 1886.

Boka din semester nu

Upplev det bästa av naturen

Planera din nästa semester med oss för en oförglömlig upplevelse full av avkoppling och äventyr.



Vår gårds historia 

Vår gård


Vår gård ligger på den ursprungliga platsen där alla hus i byn Åsebol tidigare låg. Efter "Storskiftet" 1860 flyttades vissa trähusen till de platser där de står idag eller revs dom och ersattes av andra byggnader. På gården fortsatte mjölkproduktionen fram till 2008.
År 2006 köptes de första fåren, som är en del av den nuvarande produktionen.
Våren 2011 startade vi vår turistverksamhet genom att bygga husen Maja-Greta och Albert, som stod klara våren 2012. Därefter byggdes Olersa, som färdigställdes våren 2013.

Det första nybyggda trähuset fick sitt namn efter Albert Johansson, som var en lie-smed och farfars farfars far till Arne (den nuvarande ägaren). Han bodde här under "Storskiftet" men behövde inte flytta sitt hus.
Trähus nummer två, "Olersa", är byggt på de gamla grunderna som ägdes av Olof Eriksson, känd som Olersa. Han hade också en familjehistoria som sträckte sig långt tillbaka på platsen. Olof var morfars farfars far till Arne och tvingades under "Storskiftet" att flytta sitt hus ner till sjön Unden.
Maja-Gretas hus fick sitt namn efter Maja-Greta, som var Albert Johanssons fru.

 

 

 

 

Byn Åsebol

Riseberga kloster ägde byn Åsebol fram till 1527, då Gustaf Vasa genomförde kyrkans upplösning och kronan tog över allt som kyrkan ägde. Den 29 november 1602 donerade hertig Karl (senare kung Karl IX) gårdarna Ramsnäs, Barrud och Åsebol i Hova socken till Henrik Frankelin, som gifte sig med Erik XIV:s dotter, Constantina Eriksdotter.

Eftersom Constantina hade finska rötter såg hon till att finska invandrare bosatte sig i byn, dessa var i Finland hårt ansatta av krig, missväxt och pest. De flesta finnar kom från Savolax, ett område vid gränsen till Ryssland, där de hade upplevt stora svårigheter och fattigdom. Vi som lever och brukar Fårgården Åsebol är nu inne på tolfte generationen på denna plats.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.